Език: BG
Валута: BGN
  • BGN
Добре дошли в нашия магазин! |

Количка

0 артикула

Мини количка

Количката е празна.

Категории

Гергьовден

Дата: 2012-05-01

 

   Гергьовден е осеян с множество поверия, превъплъщаващи стремежът на българите към здраве, изобилие и щастлив живот. В пролетната вечер преди Гергьовден моми и девойки събират полски цветя и билки и правят венци, които да красят техните домове. Сутринта на Гергьовден жената в къщата става рано и още с първите лъчи на слънцето премита двора, а на вратите закичва здравец за здраве, радост и берекет през цялата година. През нощта пък превес имат всякакви магични влияния и вълшебства. Именно затова тя е подходяща за ходене на гледачки и предсказания. Хората в миналото вярвали, че за да се предпазят през нощта, трябва да поставят шепа сол отвън на своя вход, а на сутринта я използвали в храната на овцете, като малка част поставяли в коланите на жените. Утринната роса на Гергьовден също има първостепенна важност. Смята се, че ако се освежиш с нея, ще бъдеш жив и здрав през годината, а жени, които нямат деца, ще заченат. Дъждът пък на този ден е по-ценен и от злато. Хората казват: „Всяка капка на Гергьовден е жълтица”. Друго поверие гласи, че всеки, който се окъпе в течаща вода на този ден, ще бъде много здрав.

   По време на храненето също се спазват някои суеверия. В Източна България младите момичета остават прави край трапезата, за “да стават високи конопите”, а след това децата ги замерват с трохи хляб докато те бягат за плодородие и изобилие. На други места младоженците се замерят със сирене за плодовитост. През целия ден се играят гергьовденски хора около трапезата или всички се теглят на кантар и се люлеят на люлки за здраве. Не се дават сол и подкваса за мляко на съседите, защото се смята за лоша поличба.

   Гергьовден е един от най-големите пролетни празници, съвпадащ с разлистването на цветята и клонките, олицетворение на разцвета и жизнеността на природата, които се пренасят и върху хората.

Най-продавани

Флашка Audi R8 V10

Флашка Audi R8 V10

Цена: 32.00лв.
Чаша с емотикон

Чаша с емотикон

Цена: 19.90лв.

Връзки

Посетете Mbox.bg на ShopMania